Almanya Bayrağı

Almanya bayrağı veya Almanya bayrağı siyah bir arka plan üzerinde gösterilmektedir.

Almanya Bayrağı’nın tarihi 1813 yıllarında Prusya’da Napolyon’a karşı verilen savaş sırasında gönüllü Freikorps birliğinin kurulduğu zamana dayanmaktadır. 1848 yılında ise Alman Konfederasyonu’nun kurulması ile günümüzde bilinen hali ilk kez kullanılmaya başlanmıştır.

1848 yılından, 1949 yılındaki Almanya’nın bölünmesine dek çeşitli farklı formlarda kullanılsa da, siyah-kırmızı-altın rengi formunu her zaman korumuştur. 1933 yılından, 2.Dünya Savaşı’nın sona erdiği zaman aralığında ise Nazi Almanya’sının kendi bayrağı kullanılmış olup, 1945-1949 yılları arasında da yine farklı bir bayrak kullanılmıştır.

Almanya’nın Doğu ve Batı olarak ayrıldığı 1949 yılından günümüze dek ise bildiğimiz Almanya Bayrağı kullanılmaktadır. Buradaki tek istisna, Alman Demokratik Cumhuriyeti olarak bilinen Doğu Almanya Bayrağı olmuştur. 1949 yılından 1990 yılına dek, aynı renklerle ancak aşağıdaki hali kullanımda olmuştur.

almanya bayrağı eski

Almanya’da bir dizi bayrak dalgalandırma günleri vardır. 22 Mart 2005 tarihli federal kararnameye istinaden, bayrağın aşağıdaki tarihlerde kamu binalarından dalgalandırılması gerekmektedir. Sadece 1 Mayıs ve 3 Ekim resmi tatil günleridir.

27 Ocak – Nasyonal Sosyalizm Kurbanlarını Anma Günü (Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus)
1 Mayıs – Emek Günü (Tag der Arbeit)
9 Mayıs – Avrupa Günü (Europatag)
23 Mayıs – Anayasa Günü (Grundgesetztag)
17 Haziran – 17 Haziran 1953 Doğu Almanya ayaklanmasının yıldönümü (Jahrestag des 17. Juni 1953 – Aufstand vom 17. Juni 1953)
20 Temmuz – 20 Temmuz 1944’ün Yıldönümü – Claus von Stauffenberg tarafından Adolf Hitler’e yönelik başarısız suikast girişimi (Jahrestag des Attentat vom 20. Juli 1944)
3 Ekim – Alman Birliği Günü (Tag der Deutschen Einheit)
Advent’ten önceki 2. Pazar – Savaş sırasında öldürülenlerin anma günü (Volkstrauertag)

Türkiye’deki bayrak sevgisinin aksine, Almanya’da bayrak ve diğer ulusal sembollerin kullanımı, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana çok düşük olmuştur. Bunun sebebi; Nazi Partisi tarafından bayrakların yaygın olarak kullanılmış olması ve de genel olarak milliyetçi coşkuya karşı tepki amaçlıdır.

Gerçekten de Almanya’da günlük hayatta, sokakta bayrakları pek göremezsiniz, ancak federal resmi kurumlarda bayrağı görebilirsiniz. 2006 Dünya Kupası sırasında bayrakların halk tarafından sahiplenilerek, sokaklarda dalgalandırılıması bir çok Almanı şaşkınlık ve endişeye sürüklemiş olsa da, günlük yaşamda ortaya çıkan bu patlama, milli takıma destek amacıyla ortaya çıktığı görüşü hakim olmuştur.

Son yıllarda Pegida, AfD vb. milliyetçi akımların yükselişi, Alman bayrağını milliyetçiliklerinin bir sembolü olarak göstermeleri ile bayrak kullanımı yeniden yaygınlaşmıştır. Ancak şunu kesin olarak söyleyebiliriz ki, toplumun çok büyük bir kısmı Alman bayrağının renklerini kullanmaktan hala çekinmekte.

Kartal sembollü Ulusal Arma, aynı zamanda Almanya Federal Cumhuriyeti’nin de sembolüdür. Bu kartalın Alman bayrağı üzerinde yer aldığı versiyon genellikle federal hükümet ve yurtdışı temsilciklerde kullanılmaktadır.

Bir rivayete göre bayrağın siyah rengi kartalın tüyü, kırmızı rengin kartal gagasından ve altın rengin ise uçsuz bucaksız buğday tarlalarından geldiği öne sürülmektedir.